Szolgálni jóságát

Az egész életünk arról szól, hogy keressük helyünket a világban. A világban, melynek dinamikája van, állandó mozgásban van, mely tőlünk független, mégis hat ránk; és mely világ tart valahová, de nem tudjuk hová. Akár sodródunk vele, akár tudatosan haladunk benne, ki nem térhetünk előle, még sem mindegy a magunk sorsát illetően. Mert ha sodródunk, beleveszhetünk az áramlatokba, míg, ha tudatosan haladunk, építjük sorsunkat, akár rátalálhatunk a világ főáramlatára, mely a végtelenbe tart, mely végtelent nevezhetjük nyugodtan – alázattal Istennek. Uram! Add nekem szavaidat, és töltsd meg élettel bennem! Ámen Vége egy évnek, egy egyházi évnek is, ettől kezdve új blogban olvashatók napi elmélkedéseim: http://eleszto.blog.hu - n.

Friss topikok

  • annonimka (törölt): Mondhatom ezt nagyon nagyon figyelni kell hogy megértse az ember ,de kell a megértés kell.És akkor... (2010.02.22. 21:17) 10.02.18. Ige-hallás

Linkblog

Fogadj el Uram szolgálatodra!

2010.03.19. 06:02 Jobb lator

10.03.19. Ige-hallás

A hit lendülete a remény

 

2Sám 7,4-5a.12-14a.16 - Íme, azonban még az éjjel szózatot intézett az Úr Nátánhoz, ezekkel a szavakkal: „Eredj, s mondd szolgámnak, Dávidnak: Ezt üzeni az Úr: Hát te házat akarsz építeni nekem lakásul? Amikor ugyanis letelnek napjaid, s aludni térsz atyáidhoz, felemelem utánad ivadékodat, aki ágyékodból származik, s megszilárdítom királyságát. Ő fog házat építeni nevemnek, s én megszilárdítom királysága trónját mindörökre. Atyja leszek neki, s ő fiam lesz nekem: ha valami gonoszat cselekszik, megfenyítem őt az emberek vesszejével, s az emberek fiainak csapásaival. hanem állandó lesz házad és királyságod mindörökké színem előtt, és szilárd lesz trónod mindenkor.”

 

Róm 4,13.16-18.22 - Azt az ígéretet ugyanis, hogy a világ örököse lesz, Ábrahámnak és utódainak nem a törvény közvetítésével adták, hanem a hitből való megigazulás alapján. Azért hitből, hogy minden kegyelemből legyen, és az ígéret biztos legyen minden utód számára, nemcsak azoknak, akik a törvényből vannak, hanem azoknak is, akik Ábrahám hitéből vannak, aki mindnyájunknak atyja Isten előtt, amint meg van írva: „sok nemzet atyjává rendeltelek” [Ter 17,5]. Ő hitt annak, aki életre kelti a holtakat, és aki nevet ad a nemlétezőknek, hogy létezzenek. Ő reménységgel hitt a remény ellenére, így sok nemzet atyja lett, amint megmondatott neki: „Annyi lesz a te utódod” [Ter 15,5]. És ezt számították be neki megigazulásul [Ter 15,6].

 

Mt 1,16.18-21.24a - Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől. József pedig fölkelt álmából és úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.

 

/:„Azért hitből, hogy minden kegyelemből legyen”! A hit volt a tegnapi triduum alapgondolata, amiből két gondolatot hoznék ide: „gondolataink elég erősek ahhoz, hogy a világnak ellenálljanak”? és a másik: „az Isten nem csak tudás”!

Isten bölcsessége, hogy az embernek hitet ad! Hogy képessé lehessek arra, hogy a tudáson - képességeimen túl - megismerhessem Istent. Valahogy az is része volt a tegnapi gondolatnak, hogy a tudás által valamit ismerhetek meg, míg a hit által valakit! Már pedig Isten személy, akinek a megismeréséhez a tudás nem elegendő. Milyen nehéz dolga volt az ószövetségi népnek, hogy higgyen. Ott volt Dávid, de csak jövendölés volt Jézus eljövetele, és az is olyan homályos volt, hogy Dávid ivadéka. Személytelen, megfoghatatlan, csak egy álomkép, akiről még csak gondolat, vágy lehetett az emberben, amivel meg kellett elégednie hitében! De Isten, az ószövetségi embernek egy bizonyosságot, fogódzkodót adott: hogy ha eljön, akinek Isten Atyja lesz, és aki az Atyának a fia lesz, akkor az Ő hatalma szilárd lesz, és mindörökké állni fog Isten kegyelméből! Mert ez az ígéret nem a törvény által lesz garantálva, hanem kegyelemből, amely a hitből táplálkozik. Arról a hitről van szó, melyet bennem is, a remény kell, hogy tápláljon, ami sorsdöntő megítéltetésemkor, hogy éberen tudtam-e tartani a reményt!

És egyszerre Jézus megjövendöléséhez érünk, ahol József megvilágosodik a hit által, amit életben tart benne a remény: „fölkelt álmából és úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki”! Nincs már benne kétség, kishitűség, kétkedés, csak a remény, ami élteti hitét!

Van mit tanulnom ma, a Szentírás szavai által, Isten kegyelméből, Jézus Egyházának útmutatása nyomán. És úgy érzem, hogy a hit és remény egymásrahatásának termése a szeretet, ami egyedül Isten titka, és nem az, amit a világ szeretetnek aposztrofál. Mert, aki nem ismeri az Istent, az hogyan tudhatja azt, hogy mi a szeretet? Isten ismerete pedig a Szentírásban és az Egyház tanításában van elrejtve, „az okosak és a bölcsek elől” (Mt 11,25). Uram, hiszek Benned, add, hogy soha ne veszítsem el reményemet, hogy a kicsinyek közé tartozhatok, és kérlek, ne hagyd kegyelmed által, hogy a világ erőt vegyen gondolataimon, mely reményemet kikezdheti. Mert szeretni vágyom, a Te szereteteddel téged, ebben a világban, és ezt a világot, a világ bűnei ellenére is, ahogy Te vagy képes szeretni mindeneket. Ámen:/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://misszio.blog.hu/api/trackback/id/tr111851407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása