Szolgálni jóságát

Az egész életünk arról szól, hogy keressük helyünket a világban. A világban, melynek dinamikája van, állandó mozgásban van, mely tőlünk független, mégis hat ránk; és mely világ tart valahová, de nem tudjuk hová. Akár sodródunk vele, akár tudatosan haladunk benne, ki nem térhetünk előle, még sem mindegy a magunk sorsát illetően. Mert ha sodródunk, beleveszhetünk az áramlatokba, míg, ha tudatosan haladunk, építjük sorsunkat, akár rátalálhatunk a világ főáramlatára, mely a végtelenbe tart, mely végtelent nevezhetjük nyugodtan – alázattal Istennek. Uram! Add nekem szavaidat, és töltsd meg élettel bennem! Ámen Vége egy évnek, egy egyházi évnek is, ettől kezdve új blogban olvashatók napi elmélkedéseim: http://eleszto.blog.hu - n.

Friss topikok

  • annonimka (törölt): Mondhatom ezt nagyon nagyon figyelni kell hogy megértse az ember ,de kell a megértés kell.És akkor... (2010.02.22. 21:17) 10.02.18. Ige-hallás

Linkblog

Fogadj el Uram szolgálatodra!

2010.06.28. 07:12 Jobb lator

10.06.28. Ige-hallás

Minden földi terhem ellenére ragaszkodni Isten igazságához.

 

Ám 2,6-10.13-16 - Ezt mondja az Úr: „Izraelnek három, sőt négy gonosztette miatt nem fordítok el róla semmit sem: mert pénzért eladják az igazat, és egy pár saru miatt a szegényt. Akik a föld porába sújtják a szegények fejét, és az alacsonysorsúak útját elfordítják. Fiú és apa egy leányhoz járnak, hogy meggyalázzák szent nevemet. Zálogba vett ruhákon fekszenek minden oltár mellett, és elítéltek borát isszák Istenük házában. Holott én irtottam ki színük előtt az amoritákat, akik oly magasak voltak, mint amilyen magasak a cédrusok, és olyan erősek, mint a tölgyek; és én mégis összetörtem fönn a gyümölcsüket, lenn a gyökerüket. Én hoztalak fel titeket Egyiptom földjéről, és vezettelek a pusztában negyven éven keresztül, hogy elfoglaljátok az amoriták földjét. Íme, én rátok nehezedem, ahogy a kévével rakott szekér a földre nehezedik; és nem lesz menedéke a gyors futónak, s az erős nem ér el erejével semmit sem, s a vitéz sem menti meg életét. Az íjas nem áll helyt, s a gyorslábú nem menekül meg, s a lovas nem menti meg életét. És a hősök között a legbátrabb szívű is meztelenül fog megfutamodni azon a napon” -- mondja az Úr.

 

Mt 8,18-22 - A körülötte levő tömeg láttán Jézus megparancsolta, hogy menjenek át a túlsó partra. Akkor odajött hozzá egy írástudó és azt mondta neki: „Mester, követni foglak téged, ahová csak mész.” Jézus azt felelte neki: „A rókáknak odújuk van, az ég madarainak pedig fészkük, az Emberfiának azonban nincs hová lehajtania a fejét.” A tanítványai közül egy másik azt kérte tőle: „Uram, engedd meg nekem, hogy előbb elmenjek, és eltemessem az apámat.” De Jézus azt felelte neki: „Kövess engem, hagyd a halottakra, hogy eltemessék a halottaikat.”

 

/:Mert, a mai Evangélium a tegnapival rokon, hát gondolatomat is a tegnapihoz kapcsolom. Tegnap, ott érveltem, hogy Pál a test akaratának legyőzésére int, de arra nem figyeltem fel – mert csak a Szentmisében felhangzó olvasmányban szólított meg -, hogy az egymás iránti szeretet szolgálatát hozza közelebb, mely a törvényben fogant lényeg kell legyen az életemben. De ne a törvény éltessen, hanem a lélek! Ezt sem szabad megkerülnöm. Hiszen egymás szeretetben való szolgálata, ellentétben a test kívánságaival, a lélek szerinti életből kell, hogy táplálkozzon.

„szeretetben szolgáljatok egymásnak! Mert az egész törvény egy mondatban teljesedik be, mégpedig ebben: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” [Lev 19,18]. De ha egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok, hogy egymást el ne emésszétek! Azt mondom tehát: Lélek szerint járjatok, és ne teljesítsétek a test kívánságait!” [Gal 13b-16]

Kérem Isten segítségét, hogy tágítsa ki értelmemet, hogy a test kívánságairól tudjak elmélkedni, mint helytelen és rossz magatartásomról.

Hiszen, ha nem is gyűlölködök, de elutasító vagyok, miért vagyok elutasító, görcsös, tartózkodó, vagy túl zárkózott a másikkal szemben, ami eltávolodást, elbizonytalanodást vált ki a másikban, odáig, hogy felemészti a kapcsolatot. Lehet-e ez a testiség elburjánzásának oka, vagy éppen a lélek munkájának következménye?

Az e világi normák értelmezésében, ha merev korlátokat rajzolok meg, az szeretetlenség, ítélkezés, vagy ragaszkodás az igazsághoz? II. János Pál pápa egy elmélkedésében azt mondja: „A megbocsátás és kiengesztelődés lényeges előfeltétele az igazság, melynek végső alapja Isten törvényében és az emberiségnek ajándékozott szeretetében és kegyelmében rejlik. Ha így értjük, az igazság … elsősorban azt fürkészi, miként állítható helyre igaz kapcsolatunk Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal.”

Lukács így fogalmaz: „Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert az egyiket gyűlöli, a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.” [Lk 16,13] De ti nem vagytok többé szolgák, mondja Jézus, barátaimnak mondlak benneteket (Jn 15,15)! Felkent, kiválasztott vagyok, ki már maga is hűséget fogadott a barátságra, eleve el kell utasítanom, ami nem igaz - de nem az igaztalant! Szeresd ellenségedet felszólítás (Mt 5,44) érvényes, ugyanakkor elhangzik, hogy „az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.” [Mt 10,36]. Aminek a szeretet nem mondhat ellent. De, hát akkor mit is jelent a szeretet? A szeretet is kelthet gyűlöletet? Bizony, sajnos, a szeretet el kell, hogy viselje, ha azért, mert ragaszkodik az igazsághoz, megveti az igaztalanságot, lenézi, elutasítja, amiért gyűlöletet kap, értetlenséget, elutasítást. De a szeretet ezt nem viszonozhatja, hanem szeretettel kell rá felelni! Hű de nehéz. Igazán Krisztusi kereszt, csak be ne csapjam magam, okoskodásom, nehogy szeretetlenségem igazolását szolgálja! Nos, ehhez kell kérnem a kegyelmet: Istenem taníts meg bölcsességeddel szeretni, még ellenségeimet is, de még inkább barátaimat, családomat, azokat, kik talán a legközelebb állnak hozzám, de mégsem értenek Veled egyet, vagy ezzel a gondolatommal, melyet hiszem, hogy Te bízol rám, Te engedsz nekem érteni, igazságod szeretetében. Add meg, hogy hűséggel, állhatatosan, és állandó Veled való egységben bírjak ragaszkodni, tartozni Hozzád! Add, hogy a test korlátai, elutasításai, vágyai, kínlódásai, követelései ne bírják le a lélek erejét, hatalmát! Ámen:/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://misszio.blog.hu/api/trackback/id/tr282115063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása