Szolgálni jóságát

Az egész életünk arról szól, hogy keressük helyünket a világban. A világban, melynek dinamikája van, állandó mozgásban van, mely tőlünk független, mégis hat ránk; és mely világ tart valahová, de nem tudjuk hová. Akár sodródunk vele, akár tudatosan haladunk benne, ki nem térhetünk előle, még sem mindegy a magunk sorsát illetően. Mert ha sodródunk, beleveszhetünk az áramlatokba, míg, ha tudatosan haladunk, építjük sorsunkat, akár rátalálhatunk a világ főáramlatára, mely a végtelenbe tart, mely végtelent nevezhetjük nyugodtan – alázattal Istennek. Uram! Add nekem szavaidat, és töltsd meg élettel bennem! Ámen Vége egy évnek, egy egyházi évnek is, ettől kezdve új blogban olvashatók napi elmélkedéseim: http://eleszto.blog.hu - n.

Friss topikok

  • annonimka (törölt): Mondhatom ezt nagyon nagyon figyelni kell hogy megértse az ember ,de kell a megértés kell.És akkor... (2010.02.22. 21:17) 10.02.18. Ige-hallás

Linkblog

Fogadj el Uram szolgálatodra!

2010.07.29. 06:59 Jobb lator

10.07.29. Ige-hallás

Nincs semmi titok Isten szeretetében

 

1Jn 4,7-16 - Szeretteim! Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született, és ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismeri Istent, mert Isten a szeretet. Isten szeretete abban nyilvánult meg irántunk, hogy egyszülött Fiát küldte a világra, hogy általa éljünk. Ebben áll a szeretet. Nem mintha mi szerettük volna Istent, hanem mert ő szeretett minket, és elküldte Fiát engesztelésül a mi bűneinkért. Szeretteim! Ha Isten így szeretett minket, nekünk is szeretnünk kell egymást! Istent soha nem látta senki. Ha szeretjük egymást, Isten bennünk lakik, és szeretete tökéletes bennünk. Abból ismerjük meg, hogy benne lakunk, és ő mibennünk, hogy a Lelkéből adott nekünk. Mi pedig láttuk, és tanúságot teszünk arról, hogy az Atya elküldte Fiát, mint a világ üdvözítőjét. Aki vallja, hogy „Jézus az Isten Fia”, abban Isten benne marad, és ő Istenben. Mi, akik hittünk, megismertük a szeretetet, amellyel Isten szeret bennünket. Szeretet az Isten; aki a szeretetben marad, Istenben marad, és Isten őbenne.

 

Jn 11,19-27 - Ezért a zsidók közül sokan elmentek Mártához és Máriához, hogy vigasztalják őket testvérük miatt. Márta, amint meghallotta, hogy Jézus jön, eléje ment, Mária pedig otthon maradt. Márta akkor így szólt Jézushoz: „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem. De tudom, hogy most is, bármit is kérsz Istentől, Isten megadja neked.” Jézus azt felelte neki: „Testvéred fel fog támadni.” Márta így szólt hozzá: „Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon.” Jézus azt mondta neki: „Én vagyok a föltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meg is halt, élni fog és mindaz, aki él és hisz bennem, nem hal meg soha. Hiszed ezt?” Márta azt felelte neki: „Igen, Uram, hiszem, hogy te vagy a Krisztus, az Isten Fia, aki a világba jön.”

 

/:Egy egyszerű asszony, ki hitében, talán korát is felülmúlóan volt képes természetes lenni. Aki ilyen nyíltan képes kimondani, hogy „Igen, Uram, hiszem, hogy te vagy a Krisztus, az Isten Fia, aki a világba jön.” És e hitében annyira nincs semmi görcs, idegenkedés, vagy önmagát leértékelő, hogy párbeszédbe, sőt, vitába szál Jézussal, miközben csodát vár tőle. Miért volt képes erre? Talán, mert hite Jézusban – az Istenben párosult a testvéri szeretettel. Ha nem is volt tudatos benne, de az igazság és a szeretet tökéletes egysége élt Mártában: a hit igazsága, az emberben jelenlévő Isten valósága nem zárta ki Mártában, hogy szeresse Jézust, az embert, ugyan úgy, ahogy vérszerinti testvérét is szerette, ki barátja volt ennek a Jézusnak, de kinek elvesztése felfakassza benne ezt a csodálatos egységet.

XVI Benedek pápának az első enciklikája, mely talán nem véletlen, hogy pont Karácsonyra tettek közzé, még 2005-ben, a szeretet oly csodálatos elmélkedését tárja a világ elé. Ő mondja, hogy a szeretet, mint erosz, nem válhat el a szeretettől, mint agapétól. Mert nem a lélek, vagy a test szeret, hanem „az ember, a személy szeret, mint egy és egyetlen teremtmény, akihez mindkettő hozzátartozik. Csak e kettő valóságos egységében lesz az ember egészen önmaga. Csak így érlelődhet a szeretet – az erosz – a maga igazi mivoltává.” „Igen, az erosz az isteni valóságba akar bennünket ragadni, ki akar emelni önmagunkból, de éppen ezért igényli a fölemelkedés, a lemondás, a tisztulás és a gyógyulás útját.” Ami mindebben a legcsodálatosabb kijelentése a pápának, hogy „a szeretetnek valamiképpen köze van az isteni valósághoz: végtelenséget, örökkévalóságot ígér – valami nagyobbat és valami egészen mást, mint mindennapi létünk.”

Így válhat világossá Márta viselkedésének oka, és az evangélista kijelentése is: „Ha szeretjük egymást, Isten bennünk lakik, és szeretete tökéletes bennünk.”

Minden őszinte, tiszta, félre nem értelmezett, félre nem magyarázott szeretet Isten szeretetében gyökeredzik, amiről nekem kell tanúságot tennem, és ami felett nekem kell őrködnöm, minden kísértés, és minden ellene irányuló tiltakozó megnyilvánulás dacára is. Szeretnem kell! Ahogy Isten szeret, ahogy Jézus tanít szeretni. Ahogy Mártának, ennek az érzéki asszonynak is sikerülhetett, aki megélte, háttérbe szorítva – talán nem mindig sikerült, de ebben a példában igen – gyengeségét, érzékiségét, és tanúságot tett arról, hogy egyensúlyba hozható a test és a lélek szeretetképessége. És ezzel igazolja azt is, hogy minden emberi, e földi szeretetben való ragaszkodás csak, és egyedül az Istenben fakadó szeretetben lehet tökéletessé, maradandóvá, mi érték, és talán a legnemesebb emberi érték is.

Istenem, bizonyos vagyok szeretetedben, ahogy és amennyire szeretsz Te engem. Segíts, hogy Jézus példáján keresztül megértsem és megélni legyek képes a Te dicsőségedre e tökéletes szeretetet; amelyben a hit által, az igazság és szeretet teljességére juthatok! Ámen:/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://misszio.blog.hu/api/trackback/id/tr182183989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása