Szolgálni jóságát

Az egész életünk arról szól, hogy keressük helyünket a világban. A világban, melynek dinamikája van, állandó mozgásban van, mely tőlünk független, mégis hat ránk; és mely világ tart valahová, de nem tudjuk hová. Akár sodródunk vele, akár tudatosan haladunk benne, ki nem térhetünk előle, még sem mindegy a magunk sorsát illetően. Mert ha sodródunk, beleveszhetünk az áramlatokba, míg, ha tudatosan haladunk, építjük sorsunkat, akár rátalálhatunk a világ főáramlatára, mely a végtelenbe tart, mely végtelent nevezhetjük nyugodtan – alázattal Istennek. Uram! Add nekem szavaidat, és töltsd meg élettel bennem! Ámen Vége egy évnek, egy egyházi évnek is, ettől kezdve új blogban olvashatók napi elmélkedéseim: http://eleszto.blog.hu - n.

Friss topikok

  • annonimka (törölt): Mondhatom ezt nagyon nagyon figyelni kell hogy megértse az ember ,de kell a megértés kell.És akkor... (2010.02.22. 21:17) 10.02.18. Ige-hallás

Linkblog

Fogadj el Uram szolgálatodra!

2010.08.19. 07:34 Jobb lator

10.08.20. Ige-hallás

Szent István ősömnek nyomába lépni

 

Péld 4,10-15.18-27 - Figyelmezz, fiam, és fogadd be igéimet, akkor megsokasodnak életed esztendei! Eligazítlak a bölcsesség útján, és vezetlek az igazság ösvényein. Ha azokon jársz, semmi sem zavarja járásodat, és nem botlasz meg, amikor szaladsz. Tartsd meg a fegyelmet és el ne hagyd, őrizd meg, mert ez a te életed! Ne gyönyörködj a gonoszok ösvényein, és ne leld tetszésedet a rosszak útjában! Fuss tőle és ne járj rajta, kerüld és hagyd el azt, Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a derengő fény, amely mindinkább erősödik, amíg a nappal teljes lesz. A gonoszok útja sötétség, nem tudják, hogy mibe botlanak. Fiam! Ügyelj szavaimra, nyisd meg füleidet igéimnek! Ne távozzanak szemed elől, óvd őket szíved belsejében! Mert életet adnak megtalálóiknak, és gyógyulást az egész testnek. Óvd a szívedet minden gonddal, mert az élet ebből fakad! Vesd el magadtól a száj hamisságát, s az ajkak alattomosságát tartsd távol magadtól! Szemed egyenesen nézzen, és szempillád a lábad elé tekintsen! Egyengesd lábad ösvényét, és minden utad legyen céltudatos! Le ne térj se jobbra, se balra, fordítsd el lábadat a rossztól, mert a jobbra vivő utat az Úr ismeri, a balra tartók pedig gonoszak. Ő azonban egyenesekké teszi ösvényeidet, és útjaidat szerencsés véghez vezeti.

 

Ef 4,17-24 - Azt mondom tehát, és kérve kérlek titeket az Úrban, hogy most már ne éljetek úgy, ahogy a pogányok élnek, akik hiúságokon jártatják az eszüket. Sötétség borult az értelmükre, az istenes élettől elidegenedtek a bennük levő tudatlanság miatt, amely szívük megátalkodottságának következménye. Érzéketlenné váltak, átadták magukat a fajtalanságnak, és haszonlesésből mindenféle tisztátalan tettet elkövetnek. Ti azonban nem így tanultátok Krisztustól, ha valóban őt hallottátok és róla kaptatok oktatást, annak az igazságnak megfelelően, amely Jézusban van: vessétek le a korábbi életmód szerint való régi embert, aki romlásba rohan a megtévesztő kívánságok miatt; újuljatok meg gondolkodástok szellemében, és öltsétek magatokra az új embert, aki Isten képére [Ter 1.26] igazságban és valódi szentségben teremtetett.

 

Mt 7, 24-29 - Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak. Az összedőlt és romhalmazzá vált." Ezzel Jézus befejezte ezeket a beszédeket. A nép ámult tanításán, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók.

 

/:A Példabeszédek könyvéből vett részlet meghallása és értése kevés, azt életté váltani viszont nemesség. Akár Szent István szólna hozzánk, vagy fiához. Ebben a fejezetben útmutatás van arról, hogyan érhetek meg hosszú életet, de egyben ahhoz eszközt is ad, úgy, mintha ez lenne az egyetlen eszköze a hosszú életnek. Az elkötelezett, tudatos élet, amely nem tér le se jobbra, sem balra, nem akar kitörni, nem engedve a csábításoknak, és a test könyörgéseinek. A szív tisztasága, bölcsessége, az érzékek irányultságának nevelése Isten igazságára a biztos eszköze az életben maradásnak!

Ezt megerősíteni áll itt Pál intelme is, elhatárolódni a pogány életformától, amire a bennünk lévő tudás az, ami indítson bennünket. Ne vessem ki magamból, ne felejtsem el azt a tudást, ami birtokomban van Istenről, az Ő igazságáról, és hűséges, irgalmas szeretetéről! Késznek kell lennem az állandó megújulásra, a folyamatos kontrol alatti élet, ami a tettekben kell, hogy bizonyítsa azt, hogy akarom, vágyom, és keresem az üdvösségemet, mit Krisztus, az Isten Fia nyújt át nekem, barátsággal, az Isten teljes odaajándékozó szeretetével.

Istenem, végtelen jóságod, melyet tanításodban elém társz elégnek kellene lennem ahhoz, hogy megtérjek. De Te biztosra akarsz menni, ezért állítasz elém példát Szent István képében. Bizonyítékként, hogy mennyit számít egyetlen ember hitelessége, hűsége. Aki a földi hatalmat sem a maga érdemének tekintve, önzőn magára tékozolja, hanem alázattal az Asszonynak, Égi Édesanyánknak oltalmába helyezi, és egyben bennünket is oda ajánl. Kérlek, szentjeink példáját elfogadva, képes lehessek magam is a szentek társaságának példáját követni, a Te dicsőségedre. Segíts, hogy áldozatos szeretetük példáját követve legyek képes egészen elégő áldozatként szeretni téged, és felebarátaimat. Ámen:/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://misszio.blog.hu/api/trackback/id/tr212232277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása