Szolgálni jóságát

Az egész életünk arról szól, hogy keressük helyünket a világban. A világban, melynek dinamikája van, állandó mozgásban van, mely tőlünk független, mégis hat ránk; és mely világ tart valahová, de nem tudjuk hová. Akár sodródunk vele, akár tudatosan haladunk benne, ki nem térhetünk előle, még sem mindegy a magunk sorsát illetően. Mert ha sodródunk, beleveszhetünk az áramlatokba, míg, ha tudatosan haladunk, építjük sorsunkat, akár rátalálhatunk a világ főáramlatára, mely a végtelenbe tart, mely végtelent nevezhetjük nyugodtan – alázattal Istennek. Uram! Add nekem szavaidat, és töltsd meg élettel bennem! Ámen Vége egy évnek, egy egyházi évnek is, ettől kezdve új blogban olvashatók napi elmélkedéseim: http://eleszto.blog.hu - n.

Friss topikok

  • annonimka (törölt): Mondhatom ezt nagyon nagyon figyelni kell hogy megértse az ember ,de kell a megértés kell.És akkor... (2010.02.22. 21:17) 10.02.18. Ige-hallás

Linkblog

Fogadj el Uram szolgálatodra!

2010.02.28. 07:05 Jobb lator

10.02.28. Ige-hallás

„Közelebb, közelebb, Hozzád Uram …”

 

Ter 15,5-12.17-18 - Majd kivezette a szabadba, és azt mondta neki: „Nézz fel az égre, és számláld meg a csillagokat, ha tudod!” Aztán így folytatta: „Éppen ilyen lesz az utódod is.” Hitt az Úrnak, s ez igazságul tudatott be neki. Ekkor azt mondta neki az Úr: „Én vagyok az Úr, aki kihoztalak a káldeai Úrból, hogy neked adjam ezt a földet birtokul.” Ám ő azt válaszolta: „Uram, Isten, miből tudhatnám meg, hogy a birtokom lesz?” Az Úr erre azt felelte neki: „Hozz nekem egy háromesztendős üszőt, egy háromesztendős kecskét, egy háromesztendős kost, továbbá egy gerlét és egy galambot!” Ekkor ő elhozta mindezeket, középen kettévágta őket, és lerakta a két darabot egymással szembe; a madarakat azonban nem vágta ketté. A húsokra ragadozó madarak szálltak, de Ábrám elűzte őket. Amikor aztán a nap leszállóban volt, mély álom fogta el Ábrámot, és nagy rettegés és sötétség szállt rá. Amikor a nap lenyugodott, sűrű sötétség lett. És íme, megjelent egy füstölgő kemence és egy tüzes fáklya, s átvonult a húsdarabok között. Ezen a napon kötött az Úr szövetséget Ábrámmal, ezekkel a szavakkal: „Utódodnak adom ezt a földet, Egyiptom folyójától egészen a nagy folyóig, az Eufráteszig.


Fil 3,17 - 4,1 - Legyetek követőim, testvérek, és figyeljetek azokra, akik úgy élnek, ahogy példát adtunk nektek. Mert sokan élnek úgy - sokszor mondtam nektek, és most is sírva mondom -, mint Krisztus keresztjének ellenségei. Végük a pusztulás, istenük a hasuk, dicsekvésük az, ami a szégyenük, s a figyelmük földi dolgokra irányul. A mi hazánk azonban a mennyekben van, ahonnan mint üdvözítőt várjuk az Úr Jézus Krisztust. Ő átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi az ő dicsőséges testéhez, azzal az erővel, amellyel hatalma alá vethet mindent. Azért tehát, szeretett és hőn óhajtott testvéreim, örömöm és koronám, így tartsatok ki az Úrban, szeretteim!

 

Lk 9,28b-36 - Történt pedig e beszéd után mintegy nyolc nappal, hogy maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és felment a hegyre imádkozni. Miközben imádkozott, arcának színe elváltozott, a ruházata fehér lett és fényben sugárzó. És íme, két férfi beszélgetett vele, Mózes és Illés, akik dicsőségben megjelentek, és beszéltek az ő eltávozásáról, amelyet Jeruzsálemben készült beteljesíteni. Pétert és a vele lévőket elnyomta az álom. Amikor felébredtek, látták dicsőségét, és a két férfit, akik ott álltak vele. És történt, hogy amikor eltávoztak tőle, Péter ezt mondta Jézusnak: „Mester! Jó nekünk itt lenni! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!” Nem tudta ugyanis, hogy mit mond. Amíg ezeket mondta, felhő szállt le, és elborította őket. Amint a felhőbe jutottak, félelem fogta el őket. A felhőből szózat hallatszott: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok” [MTörv 18,15; Iz 42,1]. Mikor a szózat elhangzott, Jézus egyedül maradt. Ők pedig hallgattak, és senkinek sem szóltak azokban a napokban mindarról, amit láttak.

 

/:Jézus nem sodródott az eseményekkel, hanem tudatosan készült rá, az áldozatára, mely szenvedéséből lett azzá. És azért lehetek biztos abban, hogy szenvedése áldozat lett, mert tudatosan készült rá, vállalta azt, ahogy erről majd később is bizonyosságot tesz.

De Vele van az Atya, aki elküldi Hozzá Mózest és Illést, akik igazolják, hogy az Atya már ezt előre előkészítette, melyet ők megjövendöltek. Igen, itt a fényességben Isten végtelen erejében erősíti meg Jézus emberi mivoltát, hogy képes legyen ennek tudatát, és végtelen magányát minden kísértés ellenében elviselni, hogy áldozattá válását tudatának megbomlása nélkül, vagyis teljes tudatosságával vállalni legyen képes, annak a tudásnak birtokában, hogy önmaga méltatlan e büntetésre, mert semmi okot nem szolgáltatott rá. Ha ezt felfogni képes leszek, akkor Pál fenti szavai is érthetővé válnak. Jézust ki követni bírja, annak értenie kell, hogy amire készül, az nem önmagában, egy történelemben elcsendesedő esemény csupán, hanem Isten választottainak üdvözülési folyamata, melybe bele kell kapcsolódni, meg kell élnie annak is, aki abba a hazába tart, ahonnan Jézushoz eljött Mózes és Illés, és ahova vezeti Jézust is az Atya. „Előremegyek, hogy helyet készítsek nektek”, mondja később Jézus (Jn 14,2), és Jánosnál többször is hasonló kijelentést tesz. Sőt később azt is mondja a tanítványoknak, hogy „Hisz ismeritek oda az utat, ahová megyek” (Jn 14,4). Talán pont erre az eseményre utalt, hiszen itt az apostolok felhőbe kerültek, ahonnan hallották az Atyát hozzájuk szólni. Igen, onnan várjuk Jézus Krisztus eljövetelét. Azért kell kitartanom hűségben, és nem csupán félelemben, mert hitem, hogy hasonlóvá teszi dicsőséges testéhez gyarló testemet, mely kegyelme nélkül soha nem lehetne! Már pedig én vágyom rá, hogy erejét megéljem testemben, mely hatalom lehet rajtam, mire én magamon képtelen vagyok. E vágyam nem a test vágya, hiszen Istenbe vetett hitem mondatja velem, mely a test vágyánál hatalmasabb, és mellyel uralni akarom testem vágyait. Add meg nekem Uram, hogy e böjti időben imádságom és böjtöm vigye e vágyamat Hozzád közelebb, amíg csak engeded. Ámen:/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://misszio.blog.hu/api/trackback/id/tr661796269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása