Szolgálni jóságát

Az egész életünk arról szól, hogy keressük helyünket a világban. A világban, melynek dinamikája van, állandó mozgásban van, mely tőlünk független, mégis hat ránk; és mely világ tart valahová, de nem tudjuk hová. Akár sodródunk vele, akár tudatosan haladunk benne, ki nem térhetünk előle, még sem mindegy a magunk sorsát illetően. Mert ha sodródunk, beleveszhetünk az áramlatokba, míg, ha tudatosan haladunk, építjük sorsunkat, akár rátalálhatunk a világ főáramlatára, mely a végtelenbe tart, mely végtelent nevezhetjük nyugodtan – alázattal Istennek. Uram! Add nekem szavaidat, és töltsd meg élettel bennem! Ámen Vége egy évnek, egy egyházi évnek is, ettől kezdve új blogban olvashatók napi elmélkedéseim: http://eleszto.blog.hu - n.

Friss topikok

  • annonimka (törölt): Mondhatom ezt nagyon nagyon figyelni kell hogy megértse az ember ,de kell a megértés kell.És akkor... (2010.02.22. 21:17) 10.02.18. Ige-hallás

Linkblog

Fogadj el Uram szolgálatodra!

2010.03.25. 07:30 Jobb lator

10.03.25. Ige-hallás

Isten tervei titkosak, míg a titok részévé nem válunk!

 

Iz 7,10-14 - Szólt továbbá az Úr Ácházhoz, e szavakkal: „Kérj magadnak jelet az Úrtól, a te Istenedtől, akár az alvilág mélyéből, akár fentről, a magasból!” De Ácház azt mondta: „Nem kérek, és nem kísértem az Urat.” Erre a próféta így szólt: „Halljátok hát, Dávid háza! Nem elég nektek, hogy embereknek vagytok terhére, és azért terhére vagytok az én Istenemnek is? Ezért az Úr maga ad majd nektek jelet. Íme, a szűz fogan, és fiút szül, s nevét Emmánuelnek fogja hívni.

 

Zsid 10,4-10 - Lehetetlen ugyanis, hogy bikák és bakok vére bűnöket töröljön el. Ezért mondta, amikor a világba jött: „Áldozatot és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nekem; az égő- és engesztelő áldozatok nem tetszettek neked. Akkor azt mondtam: Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy megteszem, Istenem, a te akaratodat.” Először azt mondja: az „áldozatokat és ajándékokat, az égő- és engesztelő áldozatokat nem akartad, nem tetszenek neked”, amelyeket a törvény szerint mutatnak be. Aztán azt mondta: „Íme eljövök, hogy megtegyem a te akaratodat” [Zsolt 40,7-9G]. Megszünteti az elsőt, hogy a helyébe a következőt állítsa. Ezzel az akarattal szenteltek meg minket Krisztus Jézus testének egyszer történt feláldozása által.

 

Lk 1,26-38 - Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.” Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége” [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: „Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?” Az angyal ezt felelte neki: „A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen” [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.” És eltávozott tőle az angyal.

 

/:Az Isten új szövetséget köt az emberrel, és ennek az új szövetségnek a titkát rábízza Máriára. Izajásnál olvasott szavakat így fogalmazza meg Szt. Ágoston: „Így kellett az emberi gőgöt Isten alázatosságával megszégyeníteni és meggyógyítani, s rábizonyítani az emberre, milyen messzire szakadt el az Istentől, midőn a megtestesült Istennek kell visszavezetnie s az Istenember által az engedelmesség példáját adni a dacos embernek.” Hogy az Embernek ne lehessen kibúvója, indoka arra, hogy megtagadja az Istent, emberré lesz. Már akkor áldozatot hoz az Emberért: „kivetkőzik” isteni rejtőzködéséből, visszaminősíti magát – a változatlant – változó alakba önti, azonossá lesz az Emberrel, hogy megértse az Ember az Isten akaratát, szándékát, tervét vele. Kockáztatja Isteni méltóságát! És bár ember, de Isten Fiának fogják hívni, akit arra rendel Isten, hogy az Embert visszaszelídítse magához, megszentelje majd az Istenfiú egyszeri feláldozása árán! Az egyetlen ember ki hordozza magában úgy az emberi méltóságot, mint az isteni méltóságot is, aminek arról kell árulkodni az Ember számára, hogy eredendően mindannyian e két méltóságot hordozzuk magunkban – méltóságot, mely nem érdem! Istennek, a Fiú általi cselekedete általános, és mindenkire érvényes, mégis mindenki maga jogosult arra, hogy válaszoljon erre az ajándékra. Ha kockázatosnak nevezem Isten emberré válását – az isteni méltósága szempontjából, akkor mennyivel kell inkább kockázatosnak neveznem azt, hogy az ember megkérdőjelezze önmaga kettős méltóságát! De tudnom kell, hogy e válasznak mekkora súlya van: mert egyfelől magam sorsáról dönthetek, de mert közösségben élek – Isten akaratából, és terve szerint – minden döntésemnek hatása van a közösségre is; véleményemmel, döntésemmel a mások döntéséért is vállalnom kell a felelősséget, ami súlyosbító körülmény. Ez a súlyosbító körülmény az, mely Jézus vállalását is súlyosbítja, elmélyíti, érdemmé, minden érdem fölöttivé emeli! Ezért jövendöli az írás Jézusról: „Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége”! Ezt a hatalmat, nagyságot kell megérintenem tiszteletemmel, alázatomban, és mernem kell szeretni Őt mindenekelőtt! Ez az az értelem, melyből kibontakozik, és élteti Mária tiszteletemet, akit Isten érdemesnek talált arra, hogy Vele, tervét megvalósítsa! Uram, Isten, Te emeld képességeimet arra a szintre - kegyelmed és irgalmad által, hogy értelmemmel, érzelmeimmel, testben és lélekben is érdemessé lehessek terved megvalósításában részeddé lennem. Mária legyél segítő és közbenjáró Édesanyám! Ámen:/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://misszio.blog.hu/api/trackback/id/tr531866885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása