Szolgálni jóságát

Az egész életünk arról szól, hogy keressük helyünket a világban. A világban, melynek dinamikája van, állandó mozgásban van, mely tőlünk független, mégis hat ránk; és mely világ tart valahová, de nem tudjuk hová. Akár sodródunk vele, akár tudatosan haladunk benne, ki nem térhetünk előle, még sem mindegy a magunk sorsát illetően. Mert ha sodródunk, beleveszhetünk az áramlatokba, míg, ha tudatosan haladunk, építjük sorsunkat, akár rátalálhatunk a világ főáramlatára, mely a végtelenbe tart, mely végtelent nevezhetjük nyugodtan – alázattal Istennek. Uram! Add nekem szavaidat, és töltsd meg élettel bennem! Ámen Vége egy évnek, egy egyházi évnek is, ettől kezdve új blogban olvashatók napi elmélkedéseim: http://eleszto.blog.hu - n.

Friss topikok

  • annonimka (törölt): Mondhatom ezt nagyon nagyon figyelni kell hogy megértse az ember ,de kell a megértés kell.És akkor... (2010.02.22. 21:17) 10.02.18. Ige-hallás

Linkblog

Fogadj el Uram szolgálatodra!

2010.10.27. 07:05 Jobb lator

10.10.27. Ige-hallás

Isten végtelen hatalma …

Ef 6,1-9 - Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert így van az rendjén. „Tiszteld apádat és anyádat” [Kiv 20,12]; ez az első, ígérettel egybekötött parancs: „hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön” [MTörv 5,16]. És ti apák, ne ingereljétek haragra gyermekeiteket, hanem neveljétek őket fegyelemben és az Úr intelmével! Szolgák, engedelmeskedjetek test szerinti uraitoknak félelemmel és remegéssel szívetek egyszerűségében, akárcsak Krisztusnak! Ne látszatra szolgáljatok, mintha emberek tetszését keresnétek, hanem mint Krisztus szolgái, akik szívesen teljesítik Isten akaratát! Készséges akarattal szolgáljatok, mintha az Úrnak tennétek, s nem embereknek! Tudjátok, hogy mindenki, aki valami jót tesz, annak jutalmát megkapja majd az Úrtól, akár szolga, akár szabad. Ti pedig, gazdák, ugyanezt tegyétek velük, hagyjátok a fenyegetőzést, hiszen tudjátok, hogy nekik is, nektek is Uratok van az égben, s nála nincs személyválogatás.

 

Lk 13,22-30 - Ezután bejárta a városokat és falvakat, és tanított, Jeruzsálem felé haladva. Közben valaki megkérdezte tőle: „Uram! Kevesen vannak-e, akik üdvözülnek?” Ő ezt felelte nekik: „Igyekezzetek a szűk kapun bemenni, mert mondom nektek: sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak. Amikor a családapa már felkel és bezárja az ajtót, ti kívül állva zörgetni kezdtek az ajtón, és azt mondjátok: „Uram! Nyisd ki nekünk!” Ő ezt feleli majd nektek: „Nem tudom, honnan valók vagytok.” Akkor ti ezt kezditek majd mondogatni: „Előtted ettünk és ittunk, és a mi utcáinkon tanítottál.” Ő erre azt feleli nektek: „Nem ismerlek titeket, hogy honnan valók vagytok! Távozzatok tőlem mindnyájan, ti gonosztevők!” [Zsolt 6,9] Lesz majd sírás és fogcsikorgatás, amikor látni fogjátok Ábrahámot, Izsákot és Jákobot és az összes prófétát Isten országában, magatokat pedig kirekesztve. Jönnek majd napkeletről és napnyugatról, északról és délről, és letelepszenek az Isten országában. Mert íme, vannak utolsók, akik elsők lesznek, és vannak elsők, akik utolsók lesznek.”

 

/:Isten végtelen hatalma a végtelen jóságában rejlik! Mit már tudunk, hogy kiérdemelni nem tudunk, már csak azért sem mert megelőz minden igyekezetünkben. Ám ez, nem zárja ki azt, hogy ne törekedjünk, igyekezzünk a kedvét keresni. Aminek lényege az engedelmesség. Az emberi viszonyaink közötti engedelmességre értve, melynek még sem azért rendeljük alá magunkat, mert csupán függőségben vagyunk tőle, hanem, mert féljük az Istent, és készséggel magunkra vesszük, hogy Isten rendel bennünket hierarchikus rendbe, melyet Istenben kell tisztelni, alázattal elfogadni, és annak megfelelni, mint sem ellene tiltakozni. Ez nem más, mint Isten szolgálata az emberben, ez által az embert – legyen az bár szülő, vagy vezető, elöljáró – Istentől rendelt személyében tisztelek. Ennek az elvnek elfogadása, sőt, erre való nevelés, a fegyelem, az Úr intelmének, figyelmeztetésének tiszteletben tartása. Minden ember igyekezzen a jót tenni; azt tekinteni minden érdek felett állónak, hogy üdvözülhessek! Tudva, hogy, ha jót teszek másokkal, akkor másokat is jóra serkentek, megkönnyítem a másiknak is, hogy jót tudjon tenni. Amiről, ha elég bölcs vagyok, belátom, hogy visszahat rám, és számomra is megkönnyíti igyekezetemet. Tehát hibás felfogás, ha azt mondom, hogy engedek irigységemnek, „inkább dögöljön meg a szomszéd lova is”. A jóra való serkentés, nevelés nem öncélú dolog, de nem is lehet ellenemre! Ellenben, másnak is használok vele! A muris, hogy ez ilyen egyszerű – lenne, mégis ellene vagyunk, a gonosz szándékának, az önzésünknek engedve. A garantált jócselekedet jutalma legyen a mozgatóm? Talán a haszonleső társadalomban ez is lehet motiváló tényező, ám, ha az Ember eredendő természetét veszem alapul – ami Istentől való – akkor a személyiség tisztelete az, aminek megfelelni akarásomat kell, hogy irányítsa. Mert felsőbbrendűségem, mely minden teremtmény fölé helyez, abban áll meg, hogy Istennek szolgálatát elfogadom alapállásomként. Igyekszem! Elfogadva, hogy rosszra való hajlandóságom visszafog, eltérít, félrevezet; ami ellen keresem mégis igazodásomat a nálamnál tudatosabb, és fegyelmezettebbhez, Isten figyelmeztetéseihez!

Add meg Istenem, hogy szellemem tisztasága társa tudjon lenni a lélek tisztaságának, melyet Te vigyázz, éltess, bátoríts, és tölts el reményeddel! Ámen:/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://misszio.blog.hu/api/trackback/id/tr632402132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása